کلام حق 277
بسم الله الرحمن الرحیم
چهکسانیطبققرآنواردبهشتمیشوند؟
و سیقَ الَّذینَ اتَّقَوْا رَبَّهُمْ إِلَی الْجَنَّةِ زُمَراً (6 - زمر)
و کسانی که از پروردگارشان تقوی داشتند دسته دسته به سوی بهشت رانده میشوند.
در این آیه شریفه حضرت حق تنها شرط ورود انسان به بهشت را گناهنکردن، قرار داده است. اگر در روایات و داستانها و حکایات عارفان دقت کنیم در عالَم برزخ تمام عقوبتها به خاطر گناهان است و جایی نشنیدیم مثلاً کسی را به خاطر اینکه ماشین کسی را هل نداده است عقوبت کنند، ولی به خاطر خوردن مال دیگران و آزار و اذیت والدین و زنا و... داستانهای زیادی برای عقوبت در عالَم برزخ آمده است.
حال سؤال اینجاست که تکلیف اعمالِ صالح و نماز و عبادات چیست؟
1) زمینهی جهان تاریکی است و خورشید است که زمین را نورانی میکند یا به عبارتی، منبع نور مشخص است ولی تاریکی منبع ندارد و عدم وجود خورشید مساوی است با تاریکی. بنابراین، زمینهی جهان گمراهی است، هدایت نیست و انسان بدونِ توسل به نور امکان دوری از گناه را ندارد.
در حدیث قدسی آمده است:
کُلُّکُمْ ضَالٌّ ٳلا مَنْ هَدَیْته، فَاسْتَهْدُونِی أهْدِکُمْ همه شما گمراه هستید مگر اینکه من کسی را هدایت کنم، پس از من بخواهید تا شما را هدایت کنم.
به عبارتی، اعمال صالح و عبادات باعث میشوند انسان از گناهان دوری کند و بدون اعمال صالح هرگز این امکان وجود ندارد.
وَأَقِمِ الصَّلَاةَ إِنَّ الصَّلَاةَ تَنْهَى عَنِ الْفَحْشَاءِ وَالْمُنْکَر (45 - عنکبوت)
نماز را به پا دار که نماز از بدی و گناه انسان را باز میدارد.
اگر انسان بدون خواندن نماز میتوانست حریف شیطان شود، قرآن میفرمود که تلاش کنید تا شیطان در شما نفوذ نکند و گناه نکنید یا در فضیلت نماز شب میفرماید:
إِنَّ ناشِئَةَ اللَّیْلِ هِیَ أَشَدُّ وَطْئاً وَ أَقْوَمُ قیلاً (6 - مزمل)
مسلماً برنامه (عبادت) شبانه پابرجاتر و با استقامتتر است.
یعنی کسیکه نماز شب میخواند بیشتر میتواند از کسی که نماز معمولی خود را میخواند، در برابر وسوسهها (همزات) و حملههای شیطان در برابر گناه ایستادگی کند.
2) در این آیه خداوند میفرماید:
إِنَّ الْحَسَنَاتِ یُذْهِبْنَ السَّیِّئَاتِ (114 - هود)
حسنات (نیکیها) گناهان را محو میکنند.
پس انسان عصمت ندارد و بدون گناه نمیتواند باشد، داشتن اعمال صالح و ثواب باعث رفع گناهان و ورود به بهشت میشود. مثال: دو نفر با هم برای تجارت آهن به تهران میروند، یکی سرمایه دارد و یکی قرض کرده است. کسی که سرمایه دارد، راحتتر و کماسترستر است چون اگر ضرر کند، مانند کسی که قرض کرده، احتمال برگشت چک و زندانیشدن ندارد. پس کسی که عمل صالح بیشتری دارد، بیشتر میتواند به عفو گناهان و ورود به بهشت امیدوار باشد.