تحریف تاریخی
بسم الله الرحمن الرحیم
واقعه غدیر از دیدگاه اهل سنت
#ویژه_اهل_سنت
در سال دهم هجری که رسول خداص عازم آخرین سفر حج بود، نامههایی به رؤسای قبایل عرب و بلاد مسلمین فرستاد و از آنان دعوت کرد که برای انجام حج در مکه حاضر شوند. از جمله نامهای نیز به علی رضی اللہ عنہ - که در این هنگام در یمن بسر میبرد و اخذ زکات مینمود -نوشت و آن حضرت را به شرکت در مراسم حج دعوت کرد. علی رضی اللہ عنہ وقتی نامة رسول خداصلی الله علیه وسلم را دریافت کرد، با خود اندیشید که اگر بخواهد اموال بیت المال را با خود حمل کند، نمیتواند در موقع مقرر به مکه برسد. ناچار آن اموال را به تعدادی از کسانی که همراه او بودند - مانند بریدة اسلمی و خالد بن ولید -واگذار نمود که تحت مراقبت آنان حمل شود و خود به سرعت بیشتر روانة مکه شد تا به موقع در مراسم حج حضور یابد. پس از انجام مراسم حج به سوی کاروان یمن بازگشت. لکن وقتی به قافله بیت المال رسید، مشاهده نمود که پارهای از اموال بیت المال مورد تصرف و استفادة خالد بن ولید و بریده اسلمی و دیگران قرار گرفته است. از مشاهدة آن وضع غضب بر وی مستولی شد و خاطیان را مورد عتاب و خطاب قرار داد و با آنان به شدت و با قاطعیت برخورد کرد. این رفتار، که عین صواب بود بر متخلفان سختگران آمد و کینة آن حضرت را در دل گرفتند و آماده انتقام شدند و کسانی را به خدمت رسول خدا فرستاده و یا خود مستقیماً مراجعه نموده و از خشونت و شدت سختگیری آن جناب شکایت نمودند.
آنحضرت صلى الله علیه وسلم برای آرامش دادن به آنها پارهای از فضایل علی رضی اللہ عنہ را بیان کرد.
اما خالد و بریده و دیگران قبل از ملاقاتِ رسول خدا تا توانسته بودند از بدگویی علی رضی اللہ عنہ نزد دیگران مضایقه نکرده بودند و طبعاً بسیاری از مردمی که هنوز علی رضی اللہ عنہ را به درستی نمیشناختند ممکن بود اثر این بدگوییها، نسبت به آن حضرت بدبین شده و کدورتِ خاطر حاصل کنند.
رسول خداصلی الله علیه وسلم وقتی این وضعیت را مشاهده نمود، بر خود لازم دید که قبل از آنکه جمعیت همراه متفرق گردند و پیش از آنکه امواج این واقعه به مکه برسد و یا در مدینه شایع شود و مردم آنجا را تحت تأثیر قرار دهد، از شخصیت بارز و ممتاز علی رضی اللہ عنہ دفاع کرده و او را با فضایلی که دارد به مسلمانان معرفی کند و قضیه را در همانجا حل و فصل نماید. لذا در اجتماع غدیر خم به معرفی آن جناب پرداخت و وجوب دوستی او بر همة مسلمانان را مطرح کرد، بدین صورت که ابتدا از مردم در مورد «اولی» بودنِ خودش نسبت به آنان اعتراف گرفت و سپس فرمود :
«من کنت مولاه فهذا علی مولاه» و در آخر چنین دعا فرمود : «اللهم وال مَن والاه وعاد مَن عاداه این بود خلاصهای از ماجرای غدیر خم، آنگونه که در اسناد و مدارک معتبر تایخی و ر روایی آمده و مورد قبول فریقین است. همانگونه که دیدیم، علت و زمینة اصلی وقوع این حادثه ماجرای درگیری عدهای از کاروانیان یمن (خصوصاً خالد بن ولید و بریدة اسلمی) با علی رضی اللہ عنہ بود و در تحلیل این حادثه نباید این نکتة مهم مغفول واقع شود.
همانطور که مستحضر هستید قضیه غدیر حل اختلافی بوده است که قبل از حج الوداع پیش آمده است و پیامبر صلی الله علیه و سلم برای حل اختلاف به بریده اسلمی می گوید: ای بریده من کنت مولاه فهذا علی مولاه
در متن روایت بریده که در مسند امام احمد آمده است کاملا مشخص است که هدف رفع کدروتی بوده است که در جریان سفر یمن پیش آمده است.
✅یکبار دیگر روایت را با همدیگر ببینیم: حَدَّثَنَا الْفَضْلُ بْنُ دُکَیْنٍ حَدَّثَنَا ابْنُ أَبِی غَنِیَّةَ عَنِ الْحَکَمِ عَنْ سَعِیدِ بْنِ جُبَیْرٍ عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ عَنْ بُرَیْدَةَ قَالَ غَزَوْتُ مَعَ عَلِیٍّ الْیَمَنَ فَرَأَیْتُ مِنْهُ جَفْوَةً فَلَمَّا قَدِمْتُ عَلَى رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ ذَکَرْتُ عَلِیًّا فَتَنَقَّصْتُهُ فَرَأَیْتُ وَجْهَ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ یَتَغَیَّرُ فَقَالَ یَا بُرَیْدَةُ أَلَسْتُ أَوْلَى بِالْمُؤْمِنِینَ مِنْ أَنْفُسِهِمْ قُلْتُ بَلَى یَا رَسُولَ اللَّهِ قَالَ مَنْ کُنْتُ مَوْلَاهُ فَعَلِیٌّ مَوْلَاهُ (مسند امام احمد)
همراه علی برای غزوه به یمن رفتیم و از او خشونت دیدیم وقتی به رسول الله صلی الله علیه و سلم رسیدم از علی یاد کردم و از او بد گفتم پس رسول الله صلی الله علیه و سلم را دیدم که چهره اش تغییر کرد و گفت ای بریده آیا من نسبت به مومنان از خودشان اولی تر نیستم گفتم: بله یا رسول الله. گفت هر کس من مولی( دوست) او هستم علی هم مولی اوست.( یعنی بعض او را نداشته باش)