فن بیان در روایتگری نور(14)
بسم الله الرحمن الرحیم
چگونگی تشخیص خبر درست از نادرست*.
چگونگی تشخیص خبر درست از نادرست را در اینجا ببینید ؛
اگر میخواهید توانایی خود را در تشخیص خبر درست از شایعه و خبرهای ساختگی تقویت کنید باید در هنگام خواندن خبر از خود بپرسید .
1-ایا این خبر ارزش ان را دارد که درستی یا نادرستی ان مشخص شود ؟
گاهی خبری می اید که فلان خانم در فلان نقطه کشف حجاب کرده رسیدن به صحت و سقم ان مشکل است و نهایت گره ای از کاری باز نمیکند پس نیاز نیست پیگیری کرد
2- خبر را چه کسی نوشته است ؟*
یک خبر بواسطه یک مخبر ارزش خبری خود را بدست میاورد
در خبر درست همیشه نامی واقعی از یک خبرنگار یا روزنامهنگار واقعی، که قابل پیگیری باشد به عنوان مرجع و منبع خبر گفته میشود ولی در خبرهای ساختگی، شایعه یا تبلیغاتی، چنین چیزی وجود ندارد.
وقتی نام نویسنده یا گوینده را در خبر میبینید حتما بیوگرافی او را نیز دنبال کنید. اینگونه در مییابید که آیا این "گزارش خبری" است و یک خبرنگار به قصد اطلاع رسانی آن را نوشته است یا یک "مقالهی فنی" است که یک کارشناس مطلع از موضوع خبر، آنرا نوشته است و یا اینکه چیز دیگری از قبیل تبلیغات، شایعه و یا خبر ساختگی است!
3- !خبر چه چیزی میخواهد بگوید ؟*
خبر از یک واقعه گزارش میدهد پس باید واقعیت داشته باشد
خبر واقعی وقتی درباره موضوعی جنجالی باشد معمولا آنرا به نقل از منابع واقعیِ معتبر که قابل پیگیری باشند، میگوید. در حالیکه خبر ساختگی منبع دروغین، آدرس اینترنتی ساختگی، عنوان کلی غیر قابل پیگیری، و یا با استناد به مطالب مشابه غلط انداز دیگر میگوید که با اندکی کندوکاو و ژرفنگری، نادرستی آن قابل تشخیص است.
4- خبر چه زمانی منتشر شده است ؟*
یک خبر از واقعه ای در یک زمان مشخص گزارش میدهد
حتما به تاریخ انتشار خبر دقت کنید اگر به کلمههای "خبر فوری" در خبر بر میخورید بیشتر دقت کنید زیرا احتمال ساختگی بودن یا تبلیغاتی بودن آن بیشتر است.
5- خبر در کجا منتشر شده است ؟*
خبر در مکان خاصی اتفاق افتاده مکان باید معلوم شود
مخبر خبر کیست
خبر درست و مهم، حتما در خبرگزاریها و سایتهای مشهورِ دارای اعتبار نیز منتشر میشود.
اگر خبر را برای نخستین بار در شبکههای اجتماعی میبینید باید پیش از بازنشر و فرستادن آن برای دیگران، تلاش کنید تا درستی آن را بیازمایید.
6- از خواندن خبر چه احساسی به شما دست میدهد ؟*
معمولا ارسال کنندهای متخصص طوری خبر را مهندسی میکنند فرصت فکر کردن را از شنونده میگیرد تا امکان پیدا کردن صحت و سقم ان نباشد
خبر ساختگی مثل همهی تبلیغات دیگر برای برانگیختن احساس شما طراحی شده است. پس اگر با خواندن خبری بسیار ناراحت شدید، دِرَنگ کنید و نفس عمیقی بکشید. ادعایی که در خبر وجود دارد را دست کم در سه خبرگزاری و یا رسانهی معتبر تحقیق کنید و سپس تصمیم بگیرید که خبر را ساختگی یا واقعی به حساب آورید. نباید همه چیز را زود باور کرد. هیچ چیزی بهتر از تفکر انتقادی در روبرو شدن با خبر نیست.
7-شهید حسن باقری به دوستان اطلاعات عملیات میگفت بعد از صحت و سقم خبر حتما باید تحلیل را همراه خبر داشته باشید چرایی این واقعه لازم است عامل اصلی این واقعه کیست اتفاقات قبل از این واقعه چه بوده تاثیرات بعد از این واقعه چه شده اهمیت مکان و عوامل واقعه تحلیل شود
بین اتفاق و صحنه سازی را باید فرق قائل شد
پرسشهای بالا را در خواندن خبرها رعایت کنید به تدریج سواد رسانهای خود را افزایش میدهید.
*عادتِ کپی کردن مطالبی که به دست مان میرسد را به حداقلِ ممکن برسانیم و اگر حوصلهی ارزیابی مطلبی را نداریم، " چرخهی اخبارِ نامعتبر " را با کپی نکردن آن خبر قطع کنیم.*
*ارسال نکردن مطالب ، بهتر از ارسال مطالب بی ارزش است ، زیرا مطالب بی اعتبار ، ارزش و شخصیت شما را مخدوش می نمایند .*
اگر توان ارزیابی نداریم ازکپی کردن مطالب پرهیز کنیم ، بویژه " صوت های ادعایی افرادِ گوناگون را که تشخیص صحت و سقم آن نزدیک به صفر است.